Kaikkihan me tiedämme

#metoo-keskustelun yhteydessä usein kuultu lause on "miksi vasta näin monen vuoden jälkeen?" Toinen usein kuultu lause on "kaikkihan siitä tiesivät". Niiden yhteen sovittaminen on vaikeaa. Miten niin "kaikki tiesivät"? En minä tiennyt. Tiesin vähän jotain, mutta en kaikkea. En voinut kuvitella.

Mutta kaikkihan pohjimmiltaan tiesivät, miksi kukaan ei "tiedä".

Kaikkihan me tiedämme, että Suomen elokuva-alalla saa tehdä ihmisille oikeastaan mitä vaan, jos ei keikuta venettä.

Kaikkihan me tiedämme, että siinä veneessä istuu joukko keisareita, joilla ei ole välttämättä paljoakaan vaatetta päällä.

Kaikkihan me tiedämme, suunnilleen, keitä he ovat.

Kaikkihan me tiedämme, suunnilleen, keillä heistä on persoonallisuushäiriö.

Kaikkihan me tiedämme, että kun alalla on kerran päässyt sisäpiiriin, siellä sitten on. Vaikka ammattitaito ei olisi ihan tuliterässä. Vaikka käsitys elokuvasta ja televisiosta olisi pahemman kerran vanhentunut, vaikka kommentit joita heittelee kymmeniin projekteihin vuosien aikana olisivat rehellisesti sanottuna melko ilmiselvän alkeellisia. Vaikka tekisi työkavereilleen ja opiskelijoilleen hirveitä asioita.

Kaikkihan me tiedämme, keitä siellä on pyörinyt erilaisissa luottamustehtävissä ja päättävissä asemissa parikymmentä vuotta ilman oikeastaan mitään taiteellisia näyttöjä tai annettavaa, enemmänkin selkäänpuukotuksen ja kieroilun avulla.

Kaikkihan me tiedämme, että jos tekee selväksi, että ei tule mitenkään vaarantamaan näitä valtarakenteita, saa mahdollisuuden päästä sisäpiiriin.

Kaikkihan me tiedämme, että sisäpiiriläisten valinta alkaa jo elokuvakoulussa.

Kaikkihan me tiedämme yhden tai useamman ihmisen, jotka on rääkätty pois rakenteita uhkaamasta. Tai pois kilpailusta. Ihan siksi, että on voitu. 

Kaikkihan me tiedämme, että on vähän ikävää miettiä, että omat ansiot tässä systeemissä eivät ehkä olekaan ihan täysin ansaittuja.

Kaikkihan me tiedämme, että jos näitä rakenteita ei nyt arvioida ääneen, seksuaalinen ahdistelu eikä mikään muukaan kiusaaminen ei lopu. Ahdistelusta syyttämisestä saadaan vaan yksi ase muiden joukkoon. Sitäkin voi sitten käyttää, että pääsee kilpailijoista eroon.

Kaikkihan me tiedämme, että tässä on olemassa sellainen mahdollisuus, että tämä koko vyyhti alkaa purkautua.

Kaikkihan me tiedämme, mitä kaikkea siitä voi seurata.

Kaikkihan me tiedämme, että pohjimmiltaan se olisi kaikille parhaaksi.

Kaikkihan me tiedämme, ketkä tulevat kaikin voimin estämään tosiasioiden perinpohjaisen käsittelyn, jos annamme heidän tehdä niin.


Kommentit