Conceit, mikä hemmetin conceit?

Se on nyt sillä tavalla, että minä olen päättänyt kääntää käsikirjoitustermin "conceit" suomenkielen sanalla "jippo".

Conceithan on siis vähän sama kuin gimmick. Se voi olla myös vähän samaa kuin tulokulma tai oivallus.

Ilman conceitia ei kuulemma nykyään kannata TV-pilottiansa yrittää Hollywoodin kilpailuihin ja agentuureille tyrkyttää. Se on tapa erottua massasta ja näyttää, että tällä jutulla ja tekijällä on jotain uutta annettavaa täpötäysillä markkinoilla.

Conceit tarkoittaa siis ainutlaatuista lähestymistapaa tarinaan, henkilöhahmoihin, genreen tai tarinan kerrontatekniikkaan.

Tarina-conceit voi liittyä tarinan keskeiseen tilanteeseen (Veep, The Americans, Kimmy Schmidt), tapahtumapaikkaan/maailmaan (Orange is the New Black, Big Love, Boardwalk Empire, Mad Men), alkusysäykseen tai tarinan sisäiseen dynamiikkaan (Castle, Breaking Bad, Masters of Sex), tai se voi olla ennennäkemätön käänne tai twist (näitä näkee yleensä elokuvissa, mutta televisiossa tästä käy esimerkiksi lyhyeen loppunut Awake).

Henkilöhahmossa on jippo, jos hänessä yhdistyy ominaisuuksia tavalla, jota emme ole ennen nähneet. Walter White on syöpää sairastava opettaja, jolla on loistava tekosyy tutustua sisäiseen pahuuteensa. Maura Pfefferman on dysfunktionaalisen perheen isä, jonka sisällä asuu nainen. Rebecca Bunch on menestyvä lakinainen, joka on myös mahdottomaan rakkauteen kouristuksenomaisesti takertuva teinityttö.

Genrejippo on kyseessä silloin, kun genrejä yhdistellään uudella tavalla tai olemassa olevaan genreen tuodaan joku mullistava lisäelementti. Crazy Ex Girlfriend on on komediasarja höhelöstä naisesta ja samaan aikaan musikaali. Twin Peaks on taide-elokuvan keinoja käyttävä kauhutrillerisarja, jossa on höysteenä hiukan komediaa.

Kerrontatekninen jippo voi olla itse sarjan rakenteessa, tai se voi olla jokin tehokeino jota käytetään uudella tavalla. Kerrontajippo nähtiin esimerkiksi 24-sarjassa, jonka tarina eteni samaa tahtia jakson kanssa. Jane the Virginissä käytetään tehokeinona telenovela-tyylistä kertojanääntä. The Affair -sarja puolestaan kertoo tarinaa samaan aikaan kahdesta perspektiivistä.

Sarjakonseptissa on syytä olla yksi tai mieluiten useampi jippo, jos sen aikoo saada myytyä, varsinkin jos on tekijänä muuten tuntematon.

Mutta konsepti ja jippo eivät ole sama asia. Palaamme siihen myöhemmin.

Kommentit